2009-06-17 17:30:00• hírek • Ferenczi Noémi

Minden erővel védik a tanárokat

A tanügyi reform kapcsán látott napvilágot az Országos Pedagógiatudományi Intézet azon javaslata mely szerint, nem a tananyagot kellene csökkenteni, hanem a napi óraszámot, mégpedig úgy, hogy öt helyett heti hat napot járjanak a diákok iskolába.

Az intézet munkatársai a túl sok napi óraszámmal magyarázzák például a lógást. Állítják, hogy a középiskolások átlagosan napi 10 perccel vannak kevesebbet az iskolában, mint az általános iskolások, annak ellenére, hogy több órájuk van.

Bár valószínűtlen, hogy a javaslat a gyakorlatban is megvalósulna, felkerestük Kónya László főtanfelügyelő-helyettest illetve néhány diákot, hogy mi a véleményük a javaslattal kapcsolatban.

Kónya elsősorban a családok hétvégi programjával érvelt a javaslat ellen: „Amikor a munkásság kiharcolta az öt napos munkahetet, a tanintézményekben is bevezették. Nem lenne helyes, hogy a családokat ilyen támadásnak vessék alá, hiszen általában hétvégén szerveznek közös programot a szülők és a gyerekek."

Kónya szerint, a javaslat megszületésében közrejátszott a tanügyi szakszervezetek nyomása, akik minden erejükkel védik a tanárok érdekeit. A pedagógusok, így a szakszervezet nem ismeri el, hogy szükség van az iskolai program leszűkítésére, mely együtt jár bizonyos tantárgyak megszüntetésével. Ennek egyenes következménye, hogy egyes pedagógusoknak megszűnne a katedrája. Ez az ami ellen foggal-körömmel küzd a szakszervezet - fejtette ki Kónya.

A diákok szemszögéből szemügyre véve a dolgot, egyikük sem örülne, ha csupán egy szabadnapjuk lenne egy héten, annak viszont igen, ha kevesebb lenne a tananyag. „A szombat az igazi szabadnap. Vasárnap már tanulok hétfőre, ezért nem lenne jó, ha szombaton is a kellene járni iskolába. Jó lenne ha kevesebb óránk lenne"- magyarázta B. J. XI. osztályos tanuló.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: